top of page

Adaylar şirketlerden aldığı yeni iş tekliflerini neden red ediyor?


Hrmade olarak bir çok farklı sektörde ve ölçekte İş Ortağımız için farklı seviyelerde yetenek transferleri gerçekleştiriyoruz. Biz heahunter’lar için işe alım yapmak son 2 yılda çok daha zorlaştı. Bir çok kişi linked-in mesaj kutusunda yeni iş tekliflerine açık mısınız mesajı alıyor ve ilgisi doğrultusunda kariyer değişikliği motivasyonu ile şirketlerin işe alım süreçlerine dahil oluyor. Farklı kişiler ile mülakatlar yaparak, değerlendirme araçlarına tabi tutuluyor ve karşıklı uzun eforların sonunda bir iş teklifi alıyor ve şirketin teklifini reddedebiliyor. Karşılaştığımız bu durumun sayısı geçtiğimiz yıllara oranla bir hayli arttı. Peki adaylar bu kadar emek verdikleri işe alım sürecinin sonunda gelen teklifi sizce neden red ediyor?


Deneyimlerimiz bunun arkasında bir çok farklı sebep olduğunu gösteriyor:


  1. Yetenek Savaşları: Artık kişiler çeşitli kariyer portalları sayesinde çok daha kolay ulaşılabilir durumda. Aynı anda farklı teklifler alan adaylar kendilerini en değerli hissettikleri şirketin teklifine sıcak bakıyor. Eskiden şirketlerin aday seçtiği dünyada işler biraz değişti gibi görünüyor. Artık adaylar şirket seçiyor. Durum böyle olunca biz İnsan Kaynakları Profesyonellerine farklı uygulamalarla adayları cezbetmek ve ikna etmek düşüyor.

  2. Aday deneyimi: Günümüzde deneyim hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Yakın zamana kadar markaların tüketicilere sunduğu deneyim biz İnsan Kaynakları Profesyonelleri tarafından aday ve çalışan deneyimine evrildi. Bugün bizim için çok kıymetli olan bir tatil planımızda otele girişimizden çıkışımıza kadar geçen sürede bir onboarding deneyimi yaşıyoruz. Bir kıyafet alırken bizim farklı neler sevebileceğimiz önerisini duymak oldukça kıymetli. Bir restauranta gittiğimizde farklı damak tatları, sunum ve ambiyans ile bir deneyim yaşamak istiyoruz. Ya da bir çok marka eğer 30 dakika içinde siparişi ulaşmazsa ücret almamayı vaad ediyor. Hayatımızın içinde bu kadar deneyim varken farklı şirketlerin işe alım sürecine giren adaylar da farklı uygulamalarla karşılaştığında etkileniyor. Korn Ferry’nin yaptğı bir araştırmaya göre kötü bir aday deneyimi yaşayan kişilerin %51’i iş teklifi alsa da bunu red edeceğini, %80’i o şirketin ürünlerini kullanmaktan vazgeçeceğini, %48 i ise arkadaşlarına da bu durumdan bahsedeceğini söylüyor.

  3. Anlamlı iş: Adayların ilanda gördükleri ve süreçte ilgili kişilerden duydukları farklı beklentiler güvenlerinin zedelenmesine sebep oluyor. Artık kişiler sadece ondan beklenen şeyleri yapmak yerine değer katabilecekleri anlamlı işler yapmak istiyor.

  4. İş Koşulları ve işin niteliği: Özellikle pandemi sonra şirketlerin çoğu çalışma modellerinde dönüşüm yaşadı. Bugün dünyada çoğu şirket remote ya da hibrit çalışma düzenine geçti. Özellikle teknoloji rollerinde şirket uzaktan çalışma fırsatı sunmuyorsa adaylar istedikleri ücret beklentisinde teklif alsalar da iş teklifine olumsuz dönüyorlar.

  5. Şirketin kültürü veya atmosferi: Çoğu kişi işin çalıştığımız ortam ve fiziksel koşullar çok önemli. Bir spor salonuna üye olacağımız zaman güzel ekipmanları olan, belki güzel manzaralı, ferah, bizi rahatsız etmeyecek üyelerin olduüu bir işletmyi tercih ederiz. Çalışanlar da ofise gittiklerinde keyifli vakit geçirebilecekleri, sosyalleşebilecekleri ve kendilerine alan açma fırsatı sunan şirketleri tercih ediyor. Kendileri ile benzer hayat görüşü ve değerleri olan iş arkadaşları ile birarada olmak istiyor.


Bunlar adayların teklifi red etme sebeplerinden sadece bir kaçı. Adaya gönderilen iş görüşmesi daveti metni ve teklifin hangi formatta sunulduğu gibi konular dahi bugün adayların süreçten çekilmelerinde etkili. Birçok şirket aday deneyimini önemsiyor ve önceliklendiriyor. Bugün dünyada uygulamaları ile fark yaratan bir çok şirket ve örnek var. Bu nedenle, en iyi aday deneyimine sahip şirketler arasında belirli bir sıralama yapmak zor olabilir. Ancak, aşağıdaki şirketlerin genellikle iyi bir aday deneyimi sunmasından dolayı öne çıktıkları söyleyebilirim. İyi bir aday deneyimine en önemli unsurlar; açıklık, hızlı geri bildirim, adil değerlendirme, kişiselleştirilmiş deneyim ve doğrudan temastır.


Google: Google adaylarına sürekli bir geri bildirim döngüsü sunar ve süreç boyunca adayların nerede olduğunu ve ne bekleyebileceklerini açık bir şekilde bildirir. Ayrıca, Google adayların süreç boyunca işe alım ekibinden geri bildirim alabilecekleri bir platform sağlar.





Amazon: Amazon adayları süreç boyunca işe alım ekibiyle doğrudan temas halinde olurlar ve her aşamada geri bildirim alırlar. Ayrıca, Amazon adaylarının işe alım sürecinde nasıl başarılı olabilecekleri konusunda bilgi edinmelerine olanak tanır.





Apple : Apple işe alım sürecinde adayların geri bildirim almasına ve süreç boyunca adayların nerede olduğunu bilmelerine özen gösterir, Adaylar işe alınana kadar her aşamada bire bir geri bildirim alırlar.






Procter & Gamble : Procter & Gamble işe alım sürecinde adayların zamanının kullanımını en aza indirmek için çalışır, Adaylar sadece gerçekten ilgi duydukları pozisyonlar için başvuruda bulunurlar ve sadece adaylar için gerçekten uygun olan pozisyonlar için mülakat yaparlar.




İyi bir aday deneyimi, şirketin adaylarının işe alınma olasılığını arttırmasına yardımcı olmasının yanı sıra şirketin genel marka imajını pozitif yönde etkiliyor. Şirketlerin farklı aday personaları için farklı ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunması teklif red oranlarını azaltırken çalışan bağlılığını da büyük ölçüde arttırıyor.


Aday deneyimini iyileştirmek bu yıl sizin de gündeminizdeyse; birlikte size özgü kişiselleştirilmiş deneyimler sunacağımız projeler için buradayız!






1.352 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page