İşveren markası son 5 yıldır çoğu şirketin gündeminde. Özellikle pandemi sonrası bu projeler yapılsa iyi olur kategorisinden yapmak zorundayız haline geldiler. Bugüne kadar işveren markasına yatırım yapmamış şirketlerin çoğu da aslında bu konuya efor ayırmaları gerektiğinin bilincine varmış durumdalar.
Peki işveren markasını tasarlamanız tek başına yeterli mi? Hayır. Bunun içselleştirilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için sürekli olarak ihtiyaçların güncellemesi gerekiyor. Yapilan son aketler göre kuruluşların işveren markalarını her 11 ayda bir güncellediklerini ortaya çıkardı. İşveren markaları, değişen koşullara cevap vermeleri ve yeni hedeflere uyum sağlamaları açısından tüketici markaları gibidir.
Dilerseniz işveren markası kavramına yakından bir göz atalım:
İşveren markası ne değildir?
İşveren markası, bir şirketin sadece kurumsal markası değildir. İşveren markası, bir organizasyonun çalışanlar, potansiyel çalışanlar, müşteriler ve diğer stakeholderlar tarafından nasıl algılandığını ve nasıl anıldığını yansıtan bir markadır ve şirketin kurumsal markasından farklıdır. İşveren markası, işletmenin kültürü, değerleri, çalışma şartları, çalışan memnuniyeti gibi faktörleri içermektedir ve işletmenin iç ve dış pazarlardaki görünürlüğünü ve itibarını etkiler.
Peki şirketlerin işveren markasına yatırım yapmalarının sebebi nedir?
1.İşveren markası pozitif olsa bile, çalışanlar daha uzun süre işletmede kalır ve sadakat gösterir.
2.İşveren markası, potansiyel çalışanlar için cazip bir seçenek olmasını sağlar.
3.İşveren markası, işletmenin kurumsal güvenilirliğini ve saygınlığını arttırır.
4.İşveren markası, işletmeyi daha rekabetçi hale getirir ve daha fazla çalışan atamak için tercih edilir.
5.İşveren markası, çalışanların işletme hakkındaki düşüncelerini ve görüşlerini etkiler ve bunlar çalışanların referanslarına ve müşteri geribildirimlerine yansır.
İşveren markası projelerinin temelini EVP dediğimiz Çalışan Değer Önermesi oluşturur. Çalışan Değer Önermesi (Employee Value Proposition), bir işletmenin çalışanlarına sağladığı değer ve avantajların bir listesidir. Bu değerler, çalışanların işletme ile olan bağlantılarını ve memnuniyetlerini arttırmayı amaçlar ve işletmenin çalışanlarına sunduğu faydaları, imkanları ve şartları vurgular. Çalışan Değer Önermesi, çalışanların işletmede kalma nedenlerini ve çalışan memnuniyetini artırmaya yardımcı olur.
İşveren markası projelerinde yapılan en genel hata şirketin gitmek istediği noktayı düşünerek bir vaad sunmasıdır. Oysa projedeki vaad içerideki çalışanların sesini dinleyerek çıkmalı ve EVP mevcut durumdan doğmalıdır. Mevcut durumla örtüşmeyen vaad lanse edildiğinde içerideki çalışanda güvensizlik oluşurken; organizasyona yeni katılan çalışanlarda da hayal kırıklığı yaratacaktır.
Dünyadaki en iyi işveren markası uygulamaları örnekleri
1.Google: Google, çalışanlarına sağladığı özelleştirilmiş eğitim ve gelişim programları, iş ve özel hayat dengesi, yüksek ücret ve avantajlar gibi faktörleri ile ünlü bir işveren markasıdır.
2.Airbnb: Airbnb, çalışanlarına esnek çalışma saatleri, seyahat imkanı, ekstra tatil günleri ve farklı kültürlere maruz kalma fırsatları gibi faktörleri sunmaktadır.
3.Salesforce: Salesforce, çalışanlarına dünya çapında bir çalışma ağı, mükemmel eğitim ve gelişim fırsatları, küresel bir tatil politikası gibi faktörler sunmaktadır.
4.Patagonia: Patagonia, çalışanlarına yüksek ücretler, esnek çalışma saatleri, doğal alanlara götürme imkanı ve çevre dostu bir işletme kültürü gibi faktörler sunmaktadır.
5.Hubspot: Hubspot, çalışanlarına esnek çalışma saatleri, evden çalışma imkanı, tatil ve eğitim fırsatları gibi faktörler sunmaktadır.
Daha fazlasını konuşmak ve bir işveren markası girişimi konusunda yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Comentários