top of page

Korn Ferry 2023 Yetenek Kazandırma Trend Raporu yayınlandı!


2023 yılında iş piyasasında neler değişecek, bu değişimlerden kim nasıl etkilenecek ve işverenlerin en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak için neler yapabilecekleri üzerine güzel veriler bulabileceğiniz yeni trednleri sizin için derledik:

2023 yılında yetenek kazanımına yön verecek 7 trend:

1- Çalışanlarınızın dışarıda yeni fırsatlar aramaması için onlara içeride yeni yollar sunun

Yetenekler şirket içerisinde kendilerini sıkışmış ya da değersiz hissettiklerinde dışarıdaki fırsatları değerlendirmeye başlar. Dinamik iş piyasası sayesinde, profesyoneller artık geleneksel kariyer gelişimi ile tatmin olmuyor. Bunun yerine farklı şirketlerde bir üst role zıplayabiliyorlar. Bu tehdit karşısında şirketler yetenek analizini ve iş gücü planlamasını kullanarak hangi yeni rollerin gerekli olduğunu belirlemeli ve yetenekler için bir gelecek sunmalı. İşverenler çalışanları geliştirmeye daha fazla önem vermeli, düzenli eğitimler ile yeni beceriler kazandırmalı.

Diğer yandan 2023 yılında şirketler yapay zekayı giderek daha fazla kullanacak. Tahmine dayalı veri analitiği programları, doldurulması zor roller için yedekleme planları, kişiselleştirilmiş kariyer yolları gündemde olacak. Üst düzey roller içinse mobil olabilecekleri fırsatlar yaratmak liderleri mutlu edecek.

2- Yetenek Yönetiminde karmaşıklıktan uzun vadeli ilişki yönetimine geçiş

Eğer yetenek yönetimi süreçlerinizi işe alımın başından itibaren kurgularsanız işten çıkış oranlarınızda azalma yaşanacaktır. Bu yüzden ileriye dönük projeler için yetenek kazandırma ve yetenek yönetimi ekipleri birlikte çalışmalıdır. Bundan kısa bir süre öncesine kadar bu 2 departman birbirinden ayrı çalışıyordu; taki pandemiye kadar. Pandemi ile birlikte dünyadaki çoğu şirket rekor sayıda istifaya şahit oldu. Çalışan bağlılığı artık tek bir boyutla değil; işe alımdan yeni iş başlangıcına, kariyer yönetiminden işten çıkış sürecine kadar tüm yaşam döngüsünde ele alınıyor. Yeni işe başlayanlar kendilerine değer verildiğini hissetiklerinde kurumda daha uzun süre çalışıyor. Kendilerini geliştiren, çevik ve işgücü çeşitliliği sağlayan şirketlerin yeni dönemde de yetenekleri daha fazla elinde tutacağı kesin bilgi diyebiliriz.

3- Yöneticiler ve Profesyoneller için kısa dönemli işe alımlar

COVID-19 salgını, insanların yalnızca ne zaman, nerede ve nasıl çalıştığını değil, aynı zamanda yaptıkları işin türünü de değiştirdi. İşgücü ihtiyaçlarının ölçeklendirilmesi artık daha önemli hale geldi. Son üç yılda, her yaştan ve her seviyeden profesyonel, geçici veya sözleşmeli işlere devam etmek için tam zamanlı işlerinden ayrılmaya karar verdi.

Peki çalışanlar tam zamanlı işler yerine neden freelance işlerde çalışmak istiyor?

Korn Ferry anketine göre freelance çalışanların %21'i esnekliği tercih ettiklerini, %48'i becerilerini daha iyi kullanabildiklerini, %26'sı geleneksel kurumsal yaşam tarzına bir mola vermek istediklerini söyledi. Nedeni ne olursa olsun bu durum şirketler için bir tehdit görünüyor. Yakın zamanda şirketler tam zamanlı işe alımlar yerine part-time rollerde işe alım yapacak gibi görünüyor. Peki bu durum şirketler için sadece tehdit mi? Aslında hayır; bir kaç faydasından bahsedebiliriz. Yeni ortamlara hızla uyum sağlayan, son derece yetenekli, görev odaklı ve proje tabanlı çalışanlara ulaşmak daha kolay olacak. Süreli projeler için, şirket birleşmelerinde, çalışanın hamilelik izni dönemlerinde ya da role kalıcı birini ararken şirketler bu kaynağı kullanabilir.

4- Verimliliği kontrol edelim de peki şirket kültürü?

Geçtiğimiz üç yıl, çalışanların evden çalışarak da verim alabildiğini kanıtladı. Sorun şu ki, çoğu kişi evlerinde hala mutfak masasında çalışıyorsa kuruluşlar kültürlerini nasıl koruyabilir ve hatta geliştirebilir? 2023'te şirketler, hibrit çalışma alanlarını norm haline getirerek hem çalışan hem işveren açısından en verimli noktaya ulaşacak. Uzmanlar, hibrit çalışma modellerinin, çalışanların ofiste olmanın avantajlarından yararlanırken uzaktan çalışmanın getirdiği özgürlüğünün keyfini çıkarmasını da sağlayacağını söylüyor.

Araştırmada çarpıcı verilerden biri de ankete katılanların %64'ü ofise geri dönmenin ruh sağlıklarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Yine Korn Ferry anketinde, profesyonellerin %79'u ofise döndüklerinde şu anda uzaktan çalıştıklarından daha az çalışacaklarını söylediler.

5- İş-yaşam dengesizliğinden iş-yaşam entegrasyonuna geçiyoruz

2023'te daha fazla aday, iş-yaşam entegrasyonunu teşvik eden şirketler arayacak. Çalışanlar gün içerisinde kişisel sorumlulukları ile de ilgilenmek istiyor. Sabah bir doktor randevusu almak ya da çocuklarını okuldan almak, öğlen bir mola vermek herkes için öncelik oldu. Uzmanlar, daha esnek bir çalışma hayatı sunan şirketlerin daha iyi yetenekler çekeceği yönünde hem fikir. Yakın tarihli bir Korn Ferry anketinde, profesyonellerin %76'sı çalışma haftalarının geleneksel olmayan saatlere kaymasını tercih edeceklerini söylediler. Ankete katılan profesyonellerin %88'i ofise dönmenin ev işlerini daha zor hale getireceğini söyledi.

6- Boomerang etkisi: Geri dönen çalışanlar

Burn-out olan çoğu kişi ya erken emekli olmaya karar veriyor ya da meslek değiştiriyor. Fakat belirsiz ekomi koşulları yüzünden bu kararı veren çoğu kişi eski işverenlerinin kapısını çalmaya başladı. Bir araştırmaya göre, işini bırakan profesyonellerin %15'i eski şirketlerine geri dönüyor. Ancak uzmanlar, özellikle arka planda böylesine dinamik bir pazar varken, önümüzdeki yıl bu trendde bir artış görmeyi bekliyor. Bu aslında şirketler için bir fırsat olabilir. 2023'te şirketler, ayrılan çalışanlarla bağlarını koparmamaya çalışacak ve bu çalışanların geri dönmeyi seçerlerse kapının açık olduğunu bilmelerini sağlayarak işten ayrılma süreci için daha fazla çaba göstermeye başlayacak.

7- İşgücü planlaması daha akıllı hale geliyor

2008/2009'da büyük bir durgunluk yaşandı. Bu dönemde birçok işveren sadece ayakta kalabilmek için işgücünü büyük ölçüde azalttı. Küresel ekonomi toparlanmaya başladığında, aynı şirketler toparlanmaya yardımcı olacak sayıda insanı işe almak için büyük çaba harcadı. Bu süre zarfında, şirket içerisinde kalan çalışanlar boşluğu doldurmak zorunda kaldı. Fazla iş yükünün getirdiği bu durum onları stresli ve tükenmiş bırakarak işten ayrılma noktasına geldi. Korn Ferry araştırmasına göre, bu model pandemi sonrasında da tekrar etti. 2023'te pazarda bir gerileme olursa, şirketlerin işgücünü doğru boyutlandırmak için çok daha ölçülü bir yaklaşım benimsemesi gerekecek. Yetenek Kazandırma Uzmanları, en kötü, ortalama ve en iyi durum ekonomik koşullarına hazırlanmak için senaryo bazlı talep planlaması yapmalı. Ortaya çıkması muhtemel tüm olası senaryoları düzenlemeli,riski etkili bir şekilde yöneten esnek, uzun vadeli iş gücü planları herkesin ajandasında olmalı.

Yapay zeka (AI) ve tahmine dayalı analitiğin kullanımı 2023’te daha üretken hale gelecek. Yetenek kazanımının geleceği, işe alım sürecinin başlangıcından tüm kariyer döngüsü boyunca kişisel gelişime ve çalışan deneyimini geliştirmeye odaklanmaktadır. Bu, 2023'te yetenek edinme uzmanlarının bir adım geri atması, tüm yetenek yolculuğuna bakması ve hem adayları hem de çalışanları güçlendirmek ve iş olanaklarını etkinleştirmek için lierlerle işbirliği yapması gerektiği anlamına geliyor. Bağlı çalışanlar mutlu çalışanlardır ve mutlu çalışanlar iyi performans gösterir.

Şirketler önümüzdeki 10 yıl içinde gelişmeyi umuyorlarsa, bugün çalışanlarının potansiyelini en üst düzeye çıkarmaları gerekiyor. 2023 Yetenek Kazandırma Liderlerinin kuruluşlarını geleceğe hazırlamaları ve cesurca harekete geçmeleri için heyecan verici bir zaman.

325 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page