-“Yakın zamanda ayrılacağını duydum, hangi şirkete geçiyorsun?”
-“Kendi işimi kuruyorum”
Son zamanlarda şirket İnsan Kaynakları ekiplerinin bu diyaloğu sıkça yaşadığını düşünüyorum. Eskiden işten çıkış görüşmelerinde daha iyi bir kariyer fırsatı için ayrılıyorum ya da yeni şirketin bana sunduğu haklar çok daha iyi gibi cümleler işitirken, onların yerini kendi işimi kurmak için ayrılıyorum almaya başladı. Kurumsal hayatta devam eden beyaz yakalılar içinde ise kendi işimi kurmak istiyorum ama ne iş yapabilirim diye düşünüyorum diyenlerin sayısı da bir hayli fazla.
İnsanlık tarihi boyunca dünya hep bir değişim içinde. Fakat pandeminin ardından teknolojinin de desteğiyle bu değişim her zamankinden daha hızlı. Son yıllarda iş yapış şekillerimizden günlük alışkanlıklarımıza kadar çok radikal değişimler yaşadık. Kendi işini kurmak isteyenlerin sayısındaki artış bu değişimin en belirgin yaşandığı konu başlıklarından birini oluşturuyor. İzlediğimiz diziler ve filmler, dinlediğimiz podcast’ler, etrafımızda şahit olduğumuz başarılı girişim örnekleri bizi kendi işimizi kurmak için cesaretlendiriyor.
Sizce insanlar kendi işlerini kurmak için eskiye oranla neden çok daha motiveler? Gelin sebeplerini birlikte inceleyelim:
Özgürlük ve Bağımsızlık: Bir iş kurmak, kişilere işlerini kendi kuralları ve vizyonları doğrultusunda yönlendirme fırsatı sunuyor. Bu özgürlük ve bağımsızlık duygusu en büyük motivasyonlardan biri.
Finansal Fırsatlar: İş sahipleri, kendi işlerini büyüterek finansal başarı elde etme potansiyeline sahip oluyorlar. Sabit maaşlar almak yerine girişimleri başarılı olduğunda gelirlerini çok ciddi oranda artırabiliyorlar.
Yaratıcılık ve İfade: İş kurmak, girişimcilerin yaratıcılıklarını ve fikirlerini ifade etme fırsatı sunuyor. Bazen kurumsal hayatta sizden beklenen kalıplar içerisinde bunu yapmanız çok da kolay olmayabiliyor.
Kendi Kendini Kontrol Edebilme: İş kurmak, kişilere kendi işlerini yönetme ve kontrol etme yetkisi veriyor. İş kararlarını kendileri alabiliyorlar. Artık yeni nesilin şirketlerde beklediği en büyük konu başlıklarından biri inisiyatif almak.
Kendi Takımını Oluşturma: İş sahipleri, kendi işlerini büyüttüklerinde, kendi takımlarını oluşturarak işbirliği yapma ve liderlik fırsatı buluyor. Bence en önemli bir diğer avantaj da oluşturdukları bu ekip için kendi kültürlerini yaratabilmek.
Kişisel Gelişim: İş kurmak, kişisel gelişim için büyük bir fırsat sunuyor. Girişimciler, yeni beceriler öğrenme, zorluklarla başa çıkma ve büyüme fırsatlarına sahip oluyorlar.
Topluma Katkı: Bir iş sahibi olarak, toplumun ihtiyaçlarını karşılayan ürünler veya hizmetler sunarak topluma katkıda bulunma fikri ise bir çok kişi için önemli bir motivasyon sebebi.
İşsizlikten Kaçma: İşsizlik durumunda veya işten çıkarma durumunda, birçok kişi kendi işlerini kurmayı bir fırsat olarak görüyor. Artık kaybedecek bir şeyim kalmadı şimdi kendi fikrimi hayata geçirmenin tam zamanı diyebiliyorlar.
Araştırmalara göre, birçok insan kendi işini kurma düşüncesine sahip fakat bunu hayata geçirenlerin sayısı o kadar fazla değil. Tabi ki bunun arkasında ekonomik koşullar, sürecin belirsizliği, kaygı ve korku, yeterli sermayenin olmaması gibi birçok sebep sayabiliriz. 3 yıl önce 2 kadın girişimci olarak hrmade’i sıfır sermaye ile kurarken bize en çok güç veren şeyin cesaret ve kendi değerlerimiz ışığında anlamlı işler yapabilme heyecanı olduğunu söyleyebilirim. Umarım aynı hayale sahip tüm girişimci adayları için uygun koşullar ve fırsatlar biran önce doğar.
Hikayemizi konuşmak ve şirketlerinizdeki süreçleri iyileştirmek için gelin tanışalım!
Opmerkingen