Uzun zamandır aynı kurumda çalışıyorsun ve belli nedenlerden ( Anlamlı iş yapamama, ulaşmak istediğin kariyer fırsatlarının kapalı olması, ekip arkadaşların ile güçlü iletişiminin olması, ilham veren bir yönetici ile çalışmama, vb) dolayı iş değiştirme isteğin var. Diğer taraftan ise mevcut çalıştığı iş yerinde oluşturduğun konfor alanından çıkmanın sende yaratmış olduğu kaygı ve stres var. Bu stresi nasıl yöneteceğin konusu ise tam bir muamma.
Bugünlerde çevremde birçok kişinin bu değişim sürecinde olduğunu ancak yeni bir değişimin beraberinde getirdiği stres ile başa çıkamadıklarını gözlemliyorum. Gelin bu yazımızda değişim sürecinde nelerin bizim üzerimizde baskı yarattığını ve bunları çözmek için nelere odaklanmamız gerektiğine birlikte bakalım.
Yeni Ortama Uyum Sağlama Zorluğu:
Yeni iş ortamına uyum sağlamak için sabır göstermek ve yeni insanlarla iletişim kurmaktan kaçınmamak önemli. İş arkadaşlarınla iletişim kurmalı , sorular sormalı ve yeni iş ortamını tanımaya çalışmalısın. Masan , yanında oturan arkadaşın yürüdüğün yol dahi farklı değil mi yeni iş için bu kadar heyecanlıyken neden stresli hissediyorsun, bizler her gün evde aynı masada sandalyede yıllarca yerimizi belirlerken aynı şey iş ortamı için de geçerli farklı bir koltuğa oturmak dahi bizi tedirgin hissettirebiliyor ancak değişim böyle başlıyor.
Farklı İş Kültürü ve Değerler:
“Eski çalıştığım yerde böyle değildi” sakın bu cümleye yenik düşmemelisin. Çünkü yeni bir yerdesin yeni iş yerinin kültürünü ve değerlerini anlamaya çalışmalısın. Kendi değerlerinle uyum sağlamaya çalışmalı, açık fikirli olmalı ve yeni perspektiflere açık olmalısın
İş Değişikliği Kaynaklı Stres:
Yıllardır yaptığın işlerin içeriği değişti belki de yeni sorumluluklar eklendi ancak bu ortam yeni şimdi bunun altından nasıl kalkarım demek yerine yeni işindeki sorumlulukları ve beklentileri anlamak için iletişim kurmalısın. İş yükünüze ve zaman yönetimine dikkat etmeli, stresle başa çıkma teknikleri, meditasyon veya nefes egzersizleri gibi yöntemleri denemelisin. Unutma iş değişikliği istemenin altındaki nedenlerden biri belki de daha önceki görevlerinden sıkılman ve sıkışmış hissetmendi.
Yeteneklerini Geliştirme İhtiyacı:
Değişim tam istediğin bir eylemdi bununla birlikte iş değişikliği sırasında ihtiyaç duyulan yeni becerilere ve bilgilere yatırım yapmalısın , Eğitim ve gelişim fırsatlarından faydalanmalısın.
İş Aile Dengesi Sorunları
Eski iş yerimde özel hayatıma saygı yoktu ve değişime ihtiyacım vardı diyenlerden misin? Aynı süreçler ile karşılaşmaktan mı korkuyorsun yeni işinde iş-aile dengesini sağlama konusunda açık iletişim kurmalı ve aile üyeleri ile beklentileri ve zaman yönetimi konularını paylaşmalısın.
Motivasyon Kaybı:
Zaman zaman yeni iş değişikliklerinde motivasyon kaybı oluşması normal bir süreç kendini kanıtlama ve becerilerini göstermenin zaman alacağını düşünüyor olabilirsin. İş değişikliği sonrası motivasyonunu yüksek tutmak için kariyer hedefleri belirlemelisin ve bu hedeflere doğru adımlar atmaya odaklanmalısın. Başarılarını kutlamalı ve kendini teşvik etmelisin.
Ekip ve İş Arkadaşlarından Uzaklaşma:
Yeni iş, yeni arkadaşlıklar elbette önemli ancak kendini koparmamalısın. Önceki iş yerindeki arkadaşlarınla iletişimi sürdürmeye çalışmalısın. Yeni iş yerinde yeni ilişkiler kurmak için çaba göstermek iyi, bir iş ortamı ve yakın ilişkiler alışma sürecini kolaylaştıracaktır.
Kariyer Belirsizliği:
Buraya ne umutlarla geldim ancak burada da önümü göremeyecek miyim dememeli, kariyer hedeflerini belirlemeli ve yeni işinde bu hedeflere nasıl ulaşabileceğini planlamalısın. Kariyer danışmanlarından veya mentorlardan destek alabilirsin.
Her iş değişikliği benzersizdir ve herkes farklı bir deneyim yaşar. Bu nedenle, iş değişikliği sonrası karşılaşılan zorlukları anlamak ve kişiselleştirilmiş başa çıkma stratejileri geliştirmek önemlidir. Ayrıca, bu süreçte destek aramaktan veya bir kariyer danışmanından yardım almak da faydalı olabilir.
Unutma yeni bir işe yeni umutlar ile geldin başlangıçta motivasyonunu yaratmak önce senin elinde, beklemek ve umutsuzluğa kapılmak yerine önce kendin için önemli konulara odaklanıp ve bu doğrultuda hareket edersen endişe ve kaygı yerine yeni başlangıçların heyecanını yaşayabilirsin.
Comments