top of page

Çalışan Deneyimi & AIRBNB



Bundan 5 sene önce Linkedin’de insan kaynakları pozisyonları arasında Çalışan Deneyimi konusunda tek bir unvan bulunmazken bugün birçok şirkette Çalışan Deneyimi departmanlarının oluştuğunu görüyoruz. Şirketler içinde bu konuda çalışan profesyonellerin olması artık kaçınılmaz. Neden mi?


Çalışan deneyimi bugün birkaç nedenden dolayı önemli. Her şeyden önce, mutlu ve ilgili çalışanların üretken olma ve müşterilerine yüksek kaliteli hizmet sunma olasılığı daha yüksek. Olumlu çalışan deneyimi ciroyu da karlılığı da arttırır. Ayrıca, olumlu bir çalışan deneyimi, firmaların kendi kurum kültürlerine uygun doğru yetenekleri çekmesine ve güçlü bir işveren markasını korumasına yardımcı olur. Çalışanlar şirkette olumlu bir deneyime sahip olduklarında, çalıştıkları firmaları arkadaşlarına ve meslektaşlarına çalışmak için iyi bir yer olarak tavsiye etme olasılıkları daha yüksektir. Son olarak, olumlu bir çalışan deneyimi, şirkette daha iyi ekip çalışmasına ve çalışanlar arasında iş birliğine yol açabilecek olumlu ve kapsayıcı bir kültür oluşturmaya yardımcı olabilir. Bu sonuçta daha iyi iş sonuçlarına ve bir şirketi genel olarak daha başarılı iş sonuçlarına götürür. Bu bilgilerden yola çıkarak 2023 yılında çalışan deneyimi konusunda kafa yoran çalışanları mutlu ve bağlı kılmaya yönelik uygulamaları hayata geçiren Türkiye ve Dünyadan bazı şirketlerin uygulamalarını sizlerle paylaşmak istedik.


Hrmade ekibi olarak seyahat etmeyi çok seviyoruz. Seyahat ederken ise genellikle konaklama için ilk başvurduğumuz platform Airbnb oluyor. Özellikle pandemi sırasında ve sonrasında Airbnb firması sadece sunduğu hizmetler ile değil aynı zamanda çalışanlara sunduğu deneyimler açısından da oldukça fazla gündemde olan firmalar arasında yer alıyor.


Airbnb, 2008 yılında San Francisco, California’da herkesin herhangi bir yere ait olabileceği bir dünya yaratmak ve insanların dört bir yanındaki tatil evlerini, dairelerini ve diğer mülklerini listelemelerine, bu evleri bulmalarına ve kiralamalarına olanak tanıyan çevrimiçi bir platform olma amacı ile kuruldu. Şirketin değerleri ise kurulma amacını oldukça güçlü yansıtan ev sahibi (hoş karşılama, yardımsever ve konuksever olmak), hikaye anlatıcısı (deneyimleri paylaşmak ve insanları birbirine bağlamak) ve akıllı, meraklı, empati kurabilen bir öğrenci olmak. Bunlarla beraber Airbnb çeşitliliğe ve kapsayıcılığa güçlü bir vurgu yaparak tüm çalışanların kendilerini değerli ve saygı duyulduğunu hissettiği bir iş yeri yaratmayı amaçlıyor ve kurulduğu günden bugüne çalışan deneyimi üzerine eğilerek birçok projeyi hayata geçiriyor. Peki çalışanları bağlı ve mutlu tutmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapıyor?





İyi bir çalışan deneyimi aslında iyi bir aday deneyimi ile başlar;

Yetenek Edinme: Airbnb, kurum kültürüne uygun ve şirketin değerleri ile örtüşebilecek adayları işe almaya odaklanıyor. Özellikle bazı şirketlerin illa en iyi üniversitelerden mezun olan adayları hedef olarak nitelendirdiği bir politikası yok. Doğru adaylara ulaşmak için en çok uyguladıkları yöntemler; ağ oluşturma etkinlikleri, çalışan referans sistemleri ve çevrimiçi iş ilanlar oluyor. Aday deneyimi konusunda ise başlıca yaptıkları çalışmalar ise:

  • Açık ve eksiksiz iş tanımları: Adayların başvurdukları pozisyonların gerekliliklerini ve sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olmak için ayrıntılı iş tanımları içeren ilanlar yayınlıyor. Bu, adayların rolün neyi gerektirdiğini net bir şekilde anlamalarına ve başvurup başvurmama konusunda bilinçli kararlar verebilmelerine yardımcı oluyor.

  • Verimli ve zamanında iletişim: İşe alma süreci boyunca adaylarla zamanında ve verimli bir şekilde iletişim kuruyor. Süreçlerde adayların en çok merak ettiği konulara kendileri soru sormadan firma tarafından bilgilendirmeleri oldukça pozitif etki yaratıyor.

  • Adil ve şeffaf görüşme süreci: Tüm adaylar için adil ve şeffaf bir görüşme süreci sağlamaya çalışıyor. Bu, mülakat süreci ve sizi nelerin beklediği hakkında net bilgi sağlamanın yanı sıra tüm adaylara soru sorma ve niteliklerini ve ilgi alanlarını ifade etme fırsatı veriyor.

  • Saygılı ve kapsayıcı ortam: Çeşitliliğe ve kapsayıcılığa değer veriyor. Geçmişleri veya kimlikleri ne olursa olsun tüm adaylara eşit fırsatlar sağlıyor.

Genel olarak Airbnb'nin aday deneyiminin amacı, işe alım sürecini tüm adaylar için olabildiğince sorunsuz ve olumlu hale getirmektir.




Çalışan Gelişimi: Airbnb, çalışanlarına eğitim programları, mentorluk fırsatları ve liderlik geliştirme programları dahil olmak üzere çeşitli profesyonel gelişim fırsatları sunuyor. Birçok şirketten farkı olarak yeni çalışanlarına sunulan Airbnb Üniversite eğitim programı bulunuyor. Bu program yeni işe alınan çalışanların şirketteki rollerinde başarılı olmaları için

ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri sağlamak üzerine tasarlanmış. Genellikle birkaç hafta süren bu program çeşitli dersler, eğitim ve proje çalışmalarının karışımını içeriyor. Programın içeriği çalışanın işe alındığı role bağlı olarak değişmekle beraber ortak konular arasında şirket kültürü, iş stratejisi ve ürün bilgilerine de yer veriliyor. Airbnb Üniversitesi, sürükleyici ve etkileşimli bir öğrenim deneyimi olacak şekilde tasarlanmış ve yeni çalışanlar için işe alıştırma süreçlerinin önemli bir parçası haline gelmiş.


Çalışan Bağlılığı: Airbnb, çalışanlar için olumlu ve ilgi çekici bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyor. Çalışanların kendilerini değerli ve desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olmak için esnek çalışma programları, tesis içi olanaklar ve sağlıklı yaşam programları gibi avantajlar sunuyor. Çalışanlar arasında iş birliği ve ekip çalışmalarını desteklemek amacı hackathon’lar, ekip oluşturma etkinlikleri ve işlevler arası proje çalışmaları gerçekleştiriyor. Takdir & Teşekkür kültürü de Airbnb kültüründe önemli yer alıyor. Çalışan katkılarını takdir etmek ve ödüllendirmek için, yıllık ödül törenleri, spot ikramiyeler ve çalışanların takdir için başarılı gördükleri diğer çalışanları aday göstermelerine olanak sağlayan tanıma programları bulunuyor. Yine çalışanlar için iş & özel yaşam dengesi Airbnb’nin en etkili uygulamalarından biri. Çalışanların hangi ülkede, hangi şehirde çalıştıklarına bakmaksızın lokasyonu özgür kılıyor. Esnek çalışma, cömert tatil ve sağlıklı yaşam uygulamaları da yer alıyor.



Çeşitlilik ve Kapsayıcılık: Kurulduğu günden bugüne Airbnb, çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir iş yeri oluşturmaya kararlı ve bu hedefi desteklemek için bir dizi girişimlere sahip. Bu girişimler, teknoloji endüstrisinde çeşitliliği ve katılımı destekleyen kuruluşlarla ortaklıklar, çalışan kaynak grupları ve çalışanlar için çeşitlilik ve dahil etme eğitimlerini içeriyor. Airbnb, kadınlar, beyaz olmayan insanlar, LGBTQ+ bireyler ve engelli kişiler dahil olmak üzere yeterince temsil edilmeyen gruplar için çalışan kaynak grupları (ERG'ler) oluşturmuştur. Bu gruplar, çalışanların birbirleriyle bağlantı kurmaları, topluluklarını savunmaları ve şirket içinde çeşitliliği ve katılımı teşvik etmeleri için bir forum sağlıyor.


Performans Yönetimi: Airbnb, çalışan performansını değerlendirmek ve çalışanların rollerinde gelişmelerine yardımcı olmak için geri bildirim kültürü oluşturmaya destek olan performans yönetim sistemi kullanıyor. Bu sistem ile yüksek performanslı çalışanları tespit ederek, bu çalışanların lider olma yönündeki gelişimlerini destekliyor ve onlara ilerleme fırsatları sağlıyor.


Yetenek savaşının en yoğun yaşandığı bugünlerde doğru yeteneği şirkete seçmek kadar elimizdeki yetenekleri organizasyonda tutmanın da ne kadar kritik oldugunu hepimizi deneyimliyoruz. Bu sebeple çalışanların hislerini anlamak ve geliştirmek için çalışan deneyimi öncelikli konulardan. Çalışan deneyimine katkı sağlayan tüm uygulamalar, projeler şirketlerde daha bağlı, daha üretken çalışanların olmasını sağladığı gibi şirketin performansını da olumlu yönde etkiliyor. Şirketler, olumlu bir çalışan deneyimine katkıda bulunan faktörleri anlayarak ve ele alarak daha olumlu ve destekleyici bir çalışma ortamı yaratıyor. Bakalım yeni yılda hangi şirketler uygulamaları ile fark yaratarak öncü olmayı başarabilecek.







262 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page