top of page

İş Yerlerinde Sözsüz Güven: İnsan Kaynaklarının Stratejik Rolü



Güven, her iş yerinde temel bir unsur olarak kabul edilir. Çalışanların birbirlerine, yöneticilere ve kuruma olan güveni, iş yerinin verimliliği, iş birliği ve çalışan memnuniyeti açısından büyük önem taşır. Güven kültürünün sağlanması ve sürdürülmesi, liderlikten çalışanların katılımına kadar bir dizi faktörün bir araya gelmesini gerektirir. Hiçbir şey çalışanları ve ekipleri, olumlu deneyimlerden ve oluşturulan sözsüz güven ortamlarından daha iyi bağlayamaz.


Şirketlerde sözsüz güven ortamlarının yaratılmasını ilk öncelikle ve en sürdürülebilir insan kaynakları ekibi gerçekleştirebilir. İşletmelerin en önemli yapı taşı olan insan kaynakları çalışanları birçok şirket tarafından sadece eksik kadroları tamamlamak için işe alımların yönetiminde ve operasyonel süreçlerde kullan İnsan kaynakları çalışanları; işe almak ve yerleştirmekten, maaş bordosunu ve eğitimleri denetlemekten daha fazlasıdır. Bu departmanda çalışanlar şirketlerin değer ve kültürlerini, çalışanlar arasında bağlılığı ve aidiyeti, ekiplerin başarılı bir şekilde çalışmasını oluşturan yapılardır. Başarılı bir şirkette güven ortamlarını sağlamakla görevli olan bu departmanlardaki çalışanların bu durumun görevlerinin bir parçası olduğunu ve bu sözsüz güven ortamlarının yaratılmasından sorumlu olduğunun farkında olmalıdırlar. Çünkü insan kaynakları departmanları şirketin ve çalışanlarının başarısı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Şirketi yöneten, besleyen ve bir arada tutan bu yönetimlerdir.



Peki, bu sözsüz güven ortamları ile ne demek istiyorum?

Şirketlerde sözsüz güven diye tanımladığım değer, her bir çalışanın iş yerlerinde sevgi, saygı ve adaletli bir şekilde çalışmasının sağlanması, kariyer atamalarının doğru yapılması ve çalışanlar arasında tam bir ekip kültürü oluşturularak herkesin birbirine yardım sever nitelikte olması en önemli kuralın şirket başarısı için genel bir katkının iyi bir enerjiyle devamının sağlanması diyebilirim. Bu şirket kültürünün üst yönetimden alt yönetime kadar pozisyon ve mevki gözetmeksizin her kademenin bu değerlerle çalışabilmesidir. Her bir çalışanın ve şirkette bulunan tüm ekiplerin sözlü veya sözsüz bu davranışlarla birbirine güven duyduğu çalışma ortamlarının yaratılmasıdır. Şirketler birçok maddi konulara yatırım yapabiliyor. Bu yatırımlar; teknoloji, reklam, yapı, bina ve dekorasyonlar, müşteri, firma prestiji vs. ama bazen iş yerlerinde çalışan kişilere güven yatırımını yapmayı unutabiliyorlar. Şirketlerde güven konusu maddiyatla sağlanamayan hissiyatla, duygu ve davranışlarla oluşturulan manevi yapılardır.



İnsan Kaynakları Ekibinin Fonksiyonu Nedir? Sektörden en iyi çalışanları bulmak ve tedarik etmek, rakip şirketlerden tecrübeli çalışanlarını kendi bünyelerine çekmek ve firma başarısını yükseltmek bugün şirketlerin en büyük önceliği haline geldi. Böylesine rekabetçi bir ortamda sektörden yüksek değerli bireyleri işe alarak bir şirketteki beceri açığını belirlemek ve doldurmak için sözsüz güven ortamları konusunun şirketlerin stratejileri haline gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu güven ortamları insanları hedef almakla başlayan ve sonu gelmeyen bir süreçtir. Bu süreç, yetenekli kişilerin bir organizasyona girişini sağlar ve bu çalışanları elde tutmakla ilgilidir. Elbette, iş yerlerinde sözsüz güven ortamlarının yaratılmasındaki sürecinin en önemli amacı da budur. Demek istediğim onları işe almak amaca tam olarak hizmet etmiyor. Elde tutma, işin özellikleri, bir işle ilgili zorluklar, atanma, bir çalışanın kişisel gelişimi, ekipler arasındaki iletişim ve davranışlar, tanınma ile ilgili ilişkiler sözsüz güven ortamlarının arasındaki bu uyum faktörlerine bağlıdır.


Organizasyondaki çalışanların kariyer ilerlemeleri desteklenmeli ayrıca bu desteği de adaletli ve güven ortamı içinde yürütülmelidir. Sözsüz güven ortamlarında kişilerin ilerleme planlarını yaparken bu şekilde düşünerek değerlere bağlı kalınmalıdır. Çünkü; hiç kimse bir kuruluşta aynı ünvana ve aynı iş sorumluluklarına sahip olarak uzun süre çalışamaz. İş zenginleştirmeleri ile bu güven ortamları desteklenmelidir. Çalışanlar iş baskısı ve ekstra sorumlulukları iyi yönetebiliyorsa, yönetimin bu çalışanların kariyerlerinde ödüllendirildiğini hissedecek şekilde planlaması da gerekir ve bu durumlar sözsüz güven ortamlarının bir parçasıdır. Onları daha uzun bir süre elde tutma ve çabalarını takdir etmek iş yerinizi güçlendirir. Organizasyonda tutarlı ve sistematik olarak odaklanmış bir güven ortamı yönetimi stratejisine sahip olmak bu açıdan çok önemlidir. Her şirketin arka duvarlarında işletmelerin kültür ve değerlerini anlatan içeriklerle dolu havalı panoları vardır. Ancak, önemli olan bu değerlerin duvarlarda asılı olması değil esas olan ekipler arasında gerçekten kültürünüzü yaşatabilmektir.


Ne yazık ki, sözsüz güven ortamları konusunu bugüne kadar yöneticiler veya şirketler bu değerin önemini anlamadı ya da çok az şirket bu değerin önemini anlayarak başarıyı yakaladı. İnsan kaynakları ekibi iş yerlerinde sözsüz güven ortamlarının yaratılmasını destekleyerek ve güven yönetimini organizasyonlarında etkili bir şekilde uygulayarak ne kadar başarılı ekipler oluşturduklarını ve bu ekiplerle başarılı işler başaracaklarını bilenlerdir veya bilmelidirler. Ancak bu konuda şirket yönetimleri insan kaynakları yönetimine, şirketlerinde işe alımlardan daha fazla yetki vererek bu kültür ve değer ortamlarını çalışanlar arasında oluşturmak için insiyatif verilmesi gerekmektedir. Eğer, bu insiyatifi ve yetkiyi verirseniz şirketiniz için nasıl başarılı ekipler oluşturduklarına şaşırabilirsiniz. Herhangi bir şirketin veya kuruluşun insan kaynakları ekibi çalışanları işe almak ve elde tutmaktan, yan hakları ve maaşları yönetmekten, eğitim ve uyumluluğu yönetmekten, çalışanlar ve yönetim arasındaki sorunları çözmek için çalışmaktan ve işyerinde başarılı bir güven ortamı yaratarak kültür ve değerlerinize katkıda bulunmaktan sorumludur. Ekipler bu şekilde değerlendirmeli, onların bu güven ortamlarını oluşturmalarına destek verilmelidir.


Hali hazırda bir insan kaynakları çalışanı iseniz ve şirketinizdeki göreviniz sadece işe alımları yapmak ise kariyerinize haksızlık ediyorsunuz diyebilirim. Çünkü; ileri de eğer sektörde bir kariyer planınız var ise işe alım yapmaktan daha fazlası olduğunuzu anlarsınız. Şirketinizin başarısı için sözsüz güven ortamlarını destekleyerek bu şekilde çalışmalısınız ve iş yerlerinizde bu değeri yaşatabilmelisiniz.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page