top of page

OwnBusinessDay Özel Söyleşi - hrmade: Bir Başarı Hikayesi

Kendi işinin sahibi olmak ve başarıya giden yolda emin adımlarla yürümek sanıldığı kadar kolay değil. Engebeli yollarda, bolca emek harcayarak kazanılan tecrübeler hayallerimize bir adım daha yaklaşmamızı sağladı. Türkiye’de bir girişimci olmanın özellikle de kadın bir girişimci olmanın zor ama bir o kadar da keyifli olduğunu Kroppa Dijital ile gerçekleştirdiğimiz bir söyleşi üzerinden sizlere aktarmak istedik. Keyifli okumalar.

  • hrmade nasıl ve neden kuruldu? Kısaca hikayenizden ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?

Uzun yıllardır farklı şirket ve kültürlerde edindiğimiz insan kaynakları uzmanlığının ardından, şirketlerde yaptığımız tutkulu ve ezberbozan projeleri ve heyecanımızı daha fazla iş ortağımızla paylaşmak istedik. Yaklaşık 1 yıl önce hrmade’i kurduk. hrmade isminden de anlaşılacağı üzere biraz terzi usulü, ev yapımı olmayı çağrıştırıyor. Bugün her müşterimizin ihtiyacını derinden analiz ederek onlara kendilerine özgü bir süreç tasarlıyoruz. En büyük tutkumuz anlamlı bir iş için çalışmak. Bu nedenle birlikte yolculuğa çıktığımız şirketlerde anlamlı, etkili, heyecanlı, öncü ve fark yaratan projelere imza atmak en büyük hedeflerimizden.

  • hrmade’in çalışma sisteminde nelere dikkat ediyorsunuz?

Yaptığımız işten keyif almak bizim için çok önemli. Aynı zamanda bizim ve ekibimizin iş ile özel yaşam dengesine dikkat etmesi, iş hayatındaki enerjimizi de daha verimli kullanmamızı sağlıyor. Butik ve çekirdek bir ekiple hız ve kalite odaklı çalışan bir yaklaşımımız var. Müşterilerimizden en çok aldığımız geri bildirimlerden bir tanesi; bizleri bir tedarikçi olarak değil, kendi ekiplerinde çalışan ekip arkadaşları gibi görmeleri. Bu ruhu hiç kaybetmek istemiyoruz.

  • "Kendi işini kurmak" nasıl bir duygu?

Sanıldığından daha zorlu ama bir o kadar da keyifli. Hayalinizin her gün gerçeğe dönüştüğünü görmek, değişimler yaratmak, fayda sağlamak ve bir çıktı üretmek çok anlamlı.

  • Kendi işini kurmak isteyen kişilere özellikle de Türkiye'deki kadın girişimcilere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Bu noktada en önemli şeylerden biri cesaret. Koşulların hazır olmasını beklemek sadece hayalinizi biraz daha ertelemek oluyor. Bazen koşullar hazır olmadığında çok daha farklı fırsatlar karşınıza çıkabiliyor. Biz hrmade’i pandemide, çoğu projenin durduğu, ekonominin zora girdiği bir dönemde kurduk ve bu durum bizim çok daha farklı kaslarımızı güçlendirmemizi sağladı. Artık kriz durumlarında çok daha esnek hareket edebiliyoruz. Kendi işini kurmak isteyen kişiler bu alanda kendilerini gerçekten tutkulu ve heyecanlı hissediyorlarsa mutlaka bir adım atsınlar, devamı zaten gelecektir.

  • hrmade’i kurarken yaşadığınız en büyük zorluk neydi?

Değişen koşullar ve VUCA iş ortamında hayatımıza birçok yeni yetkinlik girdi. Eskiden şirketlerin adaylardan beklediği yetkinlikler; takım çalışması, iletişim becerisi iken şu an dayanıklılık, değişime adapte olma gibi özellikleri konuşuyoruz. Bu durum girişimciler için de geçerli. Değişim zamanlarında hızlı karar verme, esnek olma, değişime uyum sağlama, trendleri yakalama, öncü olma ve en önemlisi kendi kendini motive etme ve resilience dediğimiz dayanıklılığı artırma çok önemli.

  • Kendi işinin sahibi olmakla bir kurumda çalışmak arasında sizce ne gibi farklar var?

Uzun yıllardır birçok kurumsal firmada projeler hayata geçirdik ve süreci tasarlarken birçok persona üzerinde çalıştık. Hem yeni süreçlerin kurulması hem de yapılan değişimlerin sahiplenilmesi için hedef kitlenizi doğru belirlemek ve farklı hedef kitlelere özel iletişimler yapmak çok kıymetli.

Birkaç yıldır iş hayatında X ve Y kuşağı arasındaki farklılıkları konuşurken artık Z kuşağı da şirketlerde yerlerini almaya başladı. Bu kuşak iş ile yaşam dengesine daha çok önem veren, anlam arayan, sorgulayan bir yapıya sahip. Bazen kurumsal yapılarda bir süreci iyileştirmek ya da bir değişim yaratmak çok uzun zaman alabiliyor. Ya da her şirket kendi içerisinde farklı kültür ve değerlere sahip. Kendi işini kurmanın en güzel tarafı kendi değerlerin, çalıştığın şirketle çakışmıyor; hayallerini, hedeflerini, değerlerini sen yaratabiliyorsun ve bu heyecanla da koşabiliyorsun. Bu da bambaşka bir motivasyonla çok daha dikkat çeken işleri beraberinde doğuruyor.

Durmak için geç, hayallerinizi gerçekleştirmeye başlamak için ise tam zamanı!


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page